29 Aralık 2010 Çarşamba

Christmas ve Boxing Day'de Londra'da olmak


Birkaç gün önce yaşanan Christmas ve Boxing day'de Londra'da yaşam bir süreliğine durdu ve ardından alışveriş çılgınları için “resmi para harcama günü” yeniden deneyimlendi. Her yıl 25 ve 26 Aralık tarihleri Hıristiyan dünyasının tümünde olduğu gibi İngiltere'de ve Londra'da da sıradışı anlara tanıklık etmenize olanak tanıyor. Aslında süreç, 25 Aralık'tan çok daha önce başlıyor. Heryeri ışıl ışıl görmeye başladığında anla ki tehlike çanları çalıyor. Bu sıradışı anlarda neler yaşanıyor? Yaşam nasıl kesintiye uğruyor ve bir gün arayla nasıl bu kadar hareketleniyor? Şimdi bu hususları ele alalım.

Nedir bu Christmas olayı?

Hıristiyanlar, İsa'nın doğduğu tarihin bugün olduğuna inanıyorlar. Ve bu tarih dini bayram olarak kutlanıyor. Christmas ve Noel'in ayrı şeyler olduğuna dair bir bilgiye sahipsen, hatalı olduğunu üzülerek belirtmek isterim. İkisi de tamamen aynı şey. 25 Aralık'ta cereyan edecek Christmas için hazırlıklar, aylar öncesinden başlıyor. Evlere yerleştirilen çam ağaçları süsleniyor, ışıklandırılıyor ve Christmas günü insanların birbirlerine verecekleri hediyeler, bu çam ağaçlarının dibine konuşlandırılıyor. Yani çam ağacı olayı senin bildiğin gibi 1 Ocak'taki yılbaşı için değil. E bu hediyelerin satın alma süreci aylar öncesinden başladığından dolayı bazı sektörlerde ciddi bir Christmas hareketliliği yaşanıyor. Bu süreçte Londra'da olduğu gibi Avrupa'nın büyük bölümünde insanlar yemelerinden, içmelerinden kısıp tasarruf ederek birbirlerine hediye alıyorlar. Gıda sektöründeki ciro düşüşleri de tam olarak bu döneme denk geliyor. Christmas'tan nasibini alan başka bir alan da “posta”. İnsanlar birbirlerine çeşit çeşit kartpostallar gönderiyor. “Merry Christmas” temalı bu kartpostallar aylar öncesinden postacıların çantalarını doldurmaya başlıyor. Senin gönderdiğin yılbaşı kartları da aslında Christmas olayından ortaya çıkmış. Çikolata olayını da atlamamak gerek. Christmas'ın bir diğer teması da çikolata tüketimi. 25 Aralık arefesinde çikolata üreticileri Christmas temalı ürünlerini piyasaya sürüyor ve fiyatları olabildiğince aşağı çekiyor. Örneklemek gerekirse 400 gramlık koca bir Toblerone çikolata 1 pound'un altında bir fiyata (yaklaşık 3 TL) satın alınabiliyor. Çikolatayı seviyorsan, kilo sorunun yoksa Christmas'ı kendi bayramın ilan edebilirsin.


İngilizler Christmas gününde ne yaparlar? Eee ben ne yapacağım?

Özlüce, senin işine yarayacak hiçbir şey yapmazlar. Christmas günü tüm İngilizler tedbil-i mekana çekilir. Herkes ailesiyle biraraya gelir, cicili bicili kıyafetlerini giyer, hindisini, pudingini yer, bastırır kıçını evde oturur. Londra'da Christmas günü yalnız ve Hıristiyan olmayanlar için intihar nedeni olabilecek derecede sıkıcıdır. Hiçbir toplu taşıma aracı yerinden kıpırdamaz. O alıştığında hareketli kentin caddelerinde in cin cricket oynar. Türkiye'de eskiden nüfus sayımı yapıldığında uygulanan sokağa çıkma yasaklarını hatırlar mısın? İşte o zamanlarda sokakta tek tük de olsa sayım memuru falan görürsün ama Christmas günü Londra sokaklarında ancak ipsiz sapsız, meczup tipleri görürsün. Otobüs yok, underground yok, tren yok, marketler kapalı, restoranlar kapalı. Türklerin yaşadığı bölgeye gidersen orada açık birkaç kebapçı, bakkal çakkal bulabilirsin. Toplu taşımanın olmadığı Londra'da oraya nasıl gideceksen. Benimki de laf işte... Londra'da hergün seni yoran devinimin çat diye kesilmesi bünyende ciddi travmaya yol açacaktır. Üzülme, bu da geçer. Biraz sabret, Boxing day geliyor. Yok yok kavga falan etmeyeceksin, paşa paşa alışverişini yapacaksın. O “boxing”i “kutu” muhabbeti için kullanıyorlar.

Boxing day'in yararları ve zararları

Kendimize zarar vermeden, aç kalmadan, fazla çikolata yiyip şeker komasına girmeden Christmas'ı atlattıysan; ne mutlu sana. Cebinde de biraz para varsa, son bir kez bak onlara. Boxing day'in ardından bir süre aç gezeceksin. “Ben ayağımı yorganıma göre uzatırım” falan demeye kalkma, sonra yutarsın o lafları... Christmas'ın ardından gelen gün Boxing day olarak anılıyor. Tüm mağazalar Boxing day'e özel indirimlere gidiyor ve milletin cebinde karan son pennyleri de söğüşlemek için kıyasıya yaşıyor. Kim yerlerde denk geleceğin yüzde 70'li indirimler başını döndürse de özü itibariyla Boxing day olayı ticari bir tuzak. Sırf üç kuruş indirim var diye aldığın işe yaramaz şeyler bütçende koca bir delik açacak. Ve dönüş yolculuğun sırasında havaalanına gelip check-in bankosunda valizin tartıya koyduğunda karşılaştığın manzara içini acıtacak. Ha “alışveriş yapmak beni mutlu ediyor, masrafına katlanırım” diyorsan. Senin tercihin saygı duyarım. Ufak bir tavsiye, Boxing day günü sakın “gazcı” arkadaşlarınla alışverişe çıkma. “O da güzelmiş”, “Bunu da alsana”, “Ay bu sana çok yakıştı” derken üzerindeki nakit paranın ardından kredi kartının limitinin tükendiğinin anlamassın bile. İhtiyaçlarının listesini önceden yapıp, mantıklı bir alışveriş politikası izlersen Boxing day'de çılgınlığı fırsata dönüştürebilirsin.

Boxing day'de neleri ucuza kapatabilirim?

Öyle çok alışveriş hastası değilim ama para döktüğüm birkaç alandan örneklerle olayı geçiştirebilirim. Lüks tüketimi seviyorsan Oxford Street üzerindeki Selfridges'te milletin sabahın köründe sıraya girdiğini biliyorum. Belki ucuza iki parça markalı bir şey bulup, sonra eşine dostuna şekil yaparsın. “Bunu da Londra'dan almıştım şekerim” diyip, egonu tatmin edersin. Elektronik eşya almak istersen PC World, Currys, Maplin, Comet ve Argos gibi yerlere uğraman gerekir. İndirimli ürünler sabahın köründe bitiyor olsa da belki anan seni Kadir gecesi doğurmuştur, yıllar sonra doğum tarihin bir işe yarar. Parfüm almak istiyorsan her köşe başındaki Boots mağazaları tüm kozmetik ihtiyaçlarına cevap verecektir. Kimseye iteleyemedikleri parfümleri Boxing day'de indrimli satıyorlar belki ucuza kapatıp güzel kokma şansını yakalayabilirsin. “Parfümü ucuza buldum” havasına kapılıp duş almayı ihmal etme, parfüm kötü kokuyu engellemez. Sen yine arada bir yıkan, temizlen. Şimdi “Buraya kadar okudum, en merak ettiğim ürün grubunda indirim yok mu?” diye için içini yiyor. Tamam endişelenme, tepeden tırnağa bütün kıyafetlerde de indirimler var. At kendini Oxford Street'e orada kıyamet gibi mağaza var. Mango, Zara, Levis, Docker's, Adidas, Nike, Converse, Quicksilver, Bershka, Pull and Bear... İstediğine gir, kafana göre indirimli bir şey bulursan al üstüne geçir de şık görün. “Ben daha lüksünü isterim” diye tutturuyorsan Oxford Street'in orta yerinde kalan göbdekten yani Oxford Circus'tan aşağı doğru sallan Regent Street'te paranı savurabileceğin onlarca mağaza var. Hepsine gir. Paran çok ya... Sonuna kadar harca. Aç kaldığında da burada yazılanları hatırla.

Umarım üslubum nedeniyle bana kızmıyorsun. Yazılanları üstüne alınma! Asabiyetim sana değil, kendime...

Anyway, Merry Christmas...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder