7 Aralık 2010 Salı

Londra'da dil okulumu nasıl seçerim?

Okul seçimi hakikaten karmaşık ve yorucu bir süreç. Bunu yaparken sıkılacaksın, daralacaksın, merakta kalacaksın ama pes etme. Kendi ihtiyaçlarına göre en iyi okulu sen bulabilirsin. Londra'da istemediğin kadar dil okulu var. Bunların bazıları kentin göbeğinde diğerleri de farklı noktalarda dağılıyor. Aslında her semtte dil okulları mevcut fakat öğrenci vizesine başvuru yapabilmek için gelişigüzel istediğin okulu seçemiyorsun.


Dil okulu seçiminde kritik detay

Şimdi okul seçerken dikkat etmemiz gerekenler neymiş bir bakalım. Öncelikle seçeceğin okulun sana vize verdirebilme yetisine sahip olup olmadığını kontrol etmen gerekiyor. Bunu yapmak için danışmanlık şirketlerindeki 'çok bilmiş' vize uzmanlarından biri olmana gerek yok. Birleşik Krallık Sınır Ajansı, (UKBA) seni bilgilendirmek için internet sitesinde bir liste yayınlıyor. Sen girip bakmaya üşenebilirsin ama onlar hiç üşenmeden bu listeyi her gün yeniliyor. Google'da 'komik videolar' araması yapmak yerine 'tier 4 register of sponsors' şeklinde bir arama yaparsan karşına çıkacak ilk sonuç bir pdf dosyası olacak. Şimdi o dosyayı açıyorsun. İçi hazine gibi. Dosyanın içerisinde Birleşik Krallık'ta, senin kayıt olabileceğin tüm okulların listesi var. Alfabetik sıraya dizilmişler, yanlarında hangi kentte olduklarının bilgisi de yer alıyor. Bu listede dikkat etmen gereken bir detay var. Nedir bu önemli detay? Listede her okulun yanında “B Sponsor”, A Trusted” ve “Highly Trusted” gibi ifadeler bulunuyor. Sana vize verecek sınır ajansı, bu okulları denetliyor ve kendi kriteleriyle onları derecelendiriyor. Özetle okullar, Yüksek güvenilir, güvenilir ve sıradan olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılmış. Şimdi listede yüksek güvenilir ya da güvenilir okullar dururken sen gidip sponsor kategorisindeki bir okula kayıt yaptırırsan vize alma ihtimalini en başından sıfırla çarpmış oluyorsun. Keyfin bilir. İyi bir bütçeye sahipsen yüksek güvenilir kategorisindeki okullara kayıt yaptırmanda yarar var. “Üç kuruş denkleştirdim onu da yok etmek istemiyorum” diyorsan güvenilir kategorisinde yer alan okulların tümünü bir gözden geçir. Listedeki okulların hepsinin mutlaka birer internet sitesi vardır. Bu noktada Google'ı kullanma meziyetin ön plana çıkacak.


Bütçeme göre dil okulu arıyorum

Elimizde kayıt olabileceğimiz dil okullarının listesi var. Güvenilirliği düşük olan okulları da bu listeden eledik. Şimdi bunların internet sitelerini tek tek ziyaret ederek fiyatlarını listeliyoruz. Bütçemize göre bir dil okulu bulacağız. Okulların fiyatları satın almak istediğin süreye ve döneme göre değişir. Yaz dönemi kısa süreli kurslar en pahalı olanlarıdır. Fakat “akademik yıl” olarak adlandırılan 36 haftası ders olan toplam 52 haftalık programlarda en uygun fiyat seçeneğini yakalayabilirsin. Bunları seçmeni tavsiye ederim.


Okulum nerede?

İngiltere'de her binanın harf ve rakamlardan oluşan bir posta kodu vardır. “A1 C23” gibi görünen bu posta kodları ile okulunun nerede olduğunu Google Maps'ten görebilirsin hatta Street Wiev sayesinde okulunun sokağını, dışarıdan neye benzediğini izleyebilirsin. Listene aldığın dil okulunun fiyatını bir kenara not alırken posta kodunu da oraya eklemeyi unutma. Okulunun lokalizasyonu senin için çok önemli olacak. Yaşadığın yer ile okul arasında her gün saatlerce yolculuk yapmak istemiyorsan bunu göz önünde bulundurman gerekiyor. Hatta kalacağın yeri de belirlediğinde Google Maps sana, evinin ve okulunun posta kodu ile iki nokta arasında hangi numaralı otobüslere binmen gerektiğini söyleyecektir. Hatta hangi durakta ineceğine kadar detaylı bilgileri veriyor. Müthiş bir nimet!


Danışmanlık şirketinden yardım almalı mıyım?

Bu noktada tercih senin. Ben sana kayıt yaptırabileceğin dil okullarının tam listesinin nerede olduğunu söyledim. Oradan okul ile kendin temasa geçebilirsin ya da bir eğitim danışmanlığı şirketi ile bu süreci halledebilirsin. Çoğu zaman danışmanlık şirketleri senden ekstra bir ücret talep etmiyor. Çalışma sistemleri şöyle: Okulun kendi internet sitesinden deklare ettiği fiyatı sen yine danışmanlık şirketine ödüyorsun fakat okul bunun belli bir oranını aracılık bedeli olarak şirkete ödüyor. Tabi ki okulun kendi sitesindeki ifyatlar ile danışmanlık şirketinin senden istediği rakam arasından fark olup olmadığını kontrol etmek senin görevin. Eğitim danışmanlığı şirketleri, vize başvurusu yaparken seni rahatlatabilirler ama onların yaptıkları başvuruların bazılarının da red ile sonuçlandığını unutma! Vize prosedürüne ilişkin tüm detaylar, Birleşik Krallık Sınır Ajansı'nın (UKBA Home Office) internet sitesinde bulunuyor. Onların yaptıkları da buradaki bilgileri takip edip senin dosyan üzerinde uygulamak.


Dil okuluna nasıl ödeme yaparım?

Süreci şirket ile yönetirsen ödemeni Türkiye'de yaparsın kredi kartı ya da havale derdin olmaz. Okula kendi imkanlarınla kayıt olmaya karar verdiysen e-posta yoluyla temasa geçtiğin okul, ön kaydını yapıp ödeme için gerekli bilgileri sana ulaştıracaktır. Bazı okullara kredi kartı ile ödeme yapabilirsin. Bunun dışında biraz uzun süren havale sistemi ile okulun parasını ödeyebilirsin. Unutma! Ortada hiçbir şey yokken okulun parasını ödemek durumundasın. Ödemenin tümünü yapabileceğin gibi, bir ön ödeme ile de kayıt yapıyorlar. Yalnız “rakamın bir bölümünü ödeyip geriye kalanını da vizemi alıp gittikten sonra veririm” diyorsan vize aşamasında okula ödeyeceğin parayı banka hesabından bulundurman gerekiyor. Tümünü ödeyip vize sürecinde kafanı rahatlatmak senin karına olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder