3 Ocak 2011 Pazartesi

Yeni yılı Londra'da karşılamak


Londra'da öğrenci olacağın süreci ayarlarken burada yeni yılı karşılamayı ihmal etme. Ne yap, ne et 31 Aralık'ı Londra'da bulunduğun zaman diliminin arasına bir yere sıkıştır. Neden mi? Çünkü böyle bir kutlamayı Türkiye'de göremezsin. Bunu bir kere yaşadığında da ömrünün sonuna kadar yetinebilirsin. “Abartma!” dediğini duyar gibiyim. Abartan ben değilim, İngilizler... Yeni yılı karşılamak için her seferinde büyük bir organizasyona, ciddi bütçe ayırıyorlar. İyi de yapıyorlar. Ne de olsa “senede bir gün...”

Peki yaşadıysan kendini şanslı hissedebilieceğin ya da televizyondan izleyip, hayıflandığın bu kutlama şöleninin detaylatı neler? 31 Aralık ile 1 Ocak'ın tam arasında Londra'da neler oluyor? Şimdi bunlara bir bakalım. Aralık ayında kenti uzun soluklu perşembe pazarına çeviren Chiristmas ve Boxing day olaylarını bir önceki yazıda anlatmıştım. Bu hareketlilik durmuyor ve yeni yıla “merhaba” denilen 31 Aralık gecesi de sürüyor. 365 günlük periyodun ilk anları Londra'da uzun soluklu havai fişek gösterileriyle şenleniyor. Yılın son gününde havanın kararması ile birlikte Thames Nehri kenarına toplanan Londralılar, muhteşem havai fişek gösterisini izleyebilecekleri alanlarda toplanıyorlar. Bu alanlar arasında Westminster Köprüsü, Victoria Embankment, Waterloo Köprüsü ve devasa dönme dolap London Eye'ın karşısı var. Zaten gösteriler London Eye üzerinde yapılıyor. 1 Ocak aynı zamanda London Eye'ın doğum günü. Yapımına 1998'de başlanan dev dönme dolabın açılışı 2000 yılına girilirken gerçekleştirilmişti. Geliş saatine göre bu alanlardan uygun olan bir yerde sen de konuşlanabilirsin. Erken gitmende yarar var. Çünkü akşam 20.00 gibi bu mekanlar dolmuş oluyor. Üstelik bu saydığım alanlar yaklaşık 250 bin kişilik kapasiteye sahip. Havai fişek gösterisinin başlama saati ise 23.55. Havanı buz gibi olacağı gerçeğini de göz önünde bulundurarak iyi giyinmelisin ya da alkol tüketimini yoğunlaştırarak vücut ısını yükseltebilirsin. Havai fişek gösterisinin uzaktan izlemek istersen Hampstead Heath'e gidip olaya farklı bir bakış açısı getirebilirsin. Fakat yeni yıla girerken Big Ben saat kulesinin “dong”lamasını duymanın keyfi bir başka oluyor. Thames Nehri kenarındakilerin büyük bölümü bu sesi duymak için orada oluyor. Tüm bu alternatiflerin dışında kutlamayı evinden de takip edebilirsin. İngiltere'de 10 milyonun üzerinde ve dünya üzerinde çok sayıda insan, BBC'nin canlı yayınını izleyerek Big Ben'in sesini sıcak evlerinde duyuyor. Yeni yılı Londra'da bir barda, pubta ya da clubın birinde karşılıyorsan, bulunduğun mekandaki ekranlara bu büyük karşılamanın görüntüleri gelecektir.

Yeni yılı mekanda karşılama taraftarı olabilirsin. Hakkındır, yaparsın. Fakat Thames civarındaki atmosferi yaşayıp daha sonra mekanlara aktığında inan hiçbir şey kaybetmezsin. Şöyle ki: Londra'da havai fişek gösterilerinin ardından etkinlik alanının rahatça boşaltılabilmesi için toplu taşıma ücretsiz oluyor. 31 Aralık saat 23.45'te başlayan ücretsiz taşıma olayı, 1 Ocak saat 04.30'a kadar sürüyor. Yani yeni yıla binlerce insan ile birlikte London Eye çevresindeki havai fişek gösterisini izleyerek, Big Ben'in “dong”larını canlı canlı dinleyerek girdikten sonra kent içerisinde istediğin yere bedavaya gidebilirsin. Londra'yı yeni yıl gecesi boş taksi bulamayacağın İstanbul ile ya da saat 23.50'de sonra toplu taşımanın olmadığı Ankara ile karıştırma. Farklı bir kentten bahsediyorum. Gözüne, kulağına, zihnine kısaca heryerine hitap eden bu etkinliğin ardından hangi mekana gitmek istiyorsan git. Underground, DLR, otobüsler bedava. Eğlence sona ermiyor. Partinin biri biter, diğeri başlar.

Londra'daki eğlence mekanları yeni yıl gecesi için ciddi hazırlıklar içine girerler. Djler, mekanlar arasında mekik dokur. Sabahın ilk ışıklarıyla yeni yıla merhaba partileri sona erer fakat eğlence sona ermez. Bu saatten sonra 1 Ocak'ın öğle vaktine kadar uzanacak after partiler başlar. Seçip gittiğin ya da rastgele girdiğin mekan geceyi sonlandırdığında üzülme. Oradan çıkanların peşine takıl, onlar muhakkak başka bir mekana, farklı bir ortama gidiyorlardır. En kötü ihtimalle kendini bir ev partisinde bulabilirsin. “Kötü ihtimal” dediğime bakma, eğer bir ev partisine kapak attıysan mekandaki ortamdan daha iyisine denk gelmiş olabilirsin. Burada önemli olan şansın. Enerjin yettiğince eğlenmeye bak. Ortama ayak uydur. Yaşadığın andan keyif almaya bak.

Mutlu yıllar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder